Безопасност при гръдните импланти Какво трябва да знаят пациентите

ВНИМАНИЕ, дълъг текст!
Последна редакция на 20.11.2022

Планирайте КОНСУЛТАЦИЯ

Подгответе отговорите на следните въпроси

Гръдните импланти са устроиства, одобрени за употреба от ИАЛ, предназначени за уголемяване и реконструкция на бюста. Всяка година успешно много жени се подлагат на този вид операция. Както при всички други устройства в медицината, така и при гръдните импланти има рискове, които трябва да се познават. Одобрените за употреба гръдни импланти са преминали задължителни тестване, за безопасност и ефективност. Мониторинг и контрол върху гръдните имплантите в световен мащаб извършва FDA (The United States Food and Drug Administration. FDA). Тя събира данни и следи за здравословното състояние на пациентите с гръдните импланти, разглежда възникналите проблеми с пациенти и съобщава пред общостта за възникнали нови рискове.

През 2020г. FDA препоръчва да се извършва скрининг на гърдите с гръдни импланти чрез ЯМР (Ядрено Магнитен Резонанс) или ултразвук (ехомамография), който да продължи до петата или шестата години след поставянето. Дори и да нямате никакви симптоми от страна на вашите импланти, важно е да не пропускате рутинните прегледи. Тези изследвания имат за цел да потвърдят, че вашият имплант е интактен (здрав, цял, непокътнат) и/или да идентифицират усложнения като разкъсване на импланта или изтичане на силикон. Въпреки че разкъсването на импланта може да причини различни по характер и по сила симптоми, същетвуват случаи с разкъсани импланти без симптоми, което прави скрининговите изследвания много важни.

Както споменахме по-горе, при повечето жени с гръдни импланти не възникват усложнения. Съществуват обаче някои рискове, свързани с гръдните импланти: