Лифтинг на Лицето и Шията

Часовникът се връща назад, но не спира!

Лифтингът на лицето е операция, от която нямате физиологична нужда. Това е операция на избор!

Планирайте КОНСУЛТАЦИЯ

Подгответе отговорите на следните въпроси

Обща информация

Фейслифтингът е процедура (хирургична операция) целяща да "подмлади" лицето, като фокусът ѝ е върху признаците на стареене и подобряване контура на лицето. Операцията е подходходяща за жени и мъже с отпускане и провисване на кожата в долните 2/3 на лицето и шията, с излишък на мазнини в областта на шията, под брадичката или по линията на челюстта. Тази интервенция няма за цел да "подмлади" кожата и не подобрява нейното състояние!

Очаквано добри резултати се постигат при пациенти с добра еластичност на кожата, с леко до умерено отпускане на долната половина на лицето. Резултатите от тази операция е трудно да се предвидият количествено. При лицевата хирургия резултатите са качествени: подобрен контур на лицето, на долната челюст и шията, по-свеж и по-младежки вид.

Следите от времето

Промени на лицето и шията с напредване на възрастта
Промени на лицето и шията с напредване на възрастта

С напредване на възрастта кожата и мускулите на лицето, долната челюст и шията започват да губят своя тонус и еластичност, тъканите и кожата провисват, задълбочават се назолабиалните и марионетните гънки, свличат се подкожните мастни отдели на лицето, натрупва са мазнина под брадичката и шията, очертават се нови гънки на шията. Освен промени в меките тъкани, с напредване на възрастта, настъпват и промени в костните структури: намалява костната плътност, костната рамка на очницата се разширява, положителните вектори се променят в отрицателни, губи се височина на захапката, с което се губи височина в долната 1/3 на лицето и брадичката.

Какво включва операцията

Лифтингът на лицето (facelift) или ритидектомия (rhytidectomy) е хирургична процедура/операция за подобряване на видимите признаци на старее на лицето и шията. Веждите и клепачите не са обект на тази хирургия и те не се променят. Тази операция се извършва под обща анестезия, може да бъде направена самостоятелно или в комбинация с други операции на лицето (блефаропластика, лифтинг на веждите, среден лифтинг на лицето, липосукция на шията, липофилинг, поставяне на лицеви импланти, отопластика, ринопластика и т.н.).

Илюстрация на техниката на Deep Plane Facelift (www.leventefe.com.au)
Илюстрация на техниката на Deep Plane Facelift (www.leventefe.com.au)

Преструктуриране vs "стягане" на кожата

Лифтингът не е процедура за т.нар. "стягане" на кожата, а по-скоро е процедура за преструктуриране на тъканите на долната част на лицето и шията, в резултат на което кожата пасивно следва преработените мускулни слоеве (т.нар. SMAS - Superficial Muscular Aponeurotic System). По-долу е представено кратко видео показващо дълбочината на дисекция при дълбок лифтинг на лицето и шията. Образно, кожата може да се сравни с покривка на канапе, а слоевете на канапето отдолу - с мастната тъкан, мускулите и костите на лицето. Условно, ако формата на канапето се промени, тогава покривката пасивно ще заеме новата форма.

Обикновено първите признаци на стареене започват да се проявяват между 35 и 45-годишна възраст. Подходящото време за намеса зависи от степента на настъпилите промени. При операция, извършена в по-напреднала възраст, след като са настъпили здравословни проблеми и процесите на стареене са нанесли непоправими щети върху тъканите, получените резултати могат да бъдат незадоволителни. Обикновено пациенти от 40 до 60 годишна възраст, непушачи, в добро здраве, с BMI под или до 31 са най-добри кандидати за тази операция.

Пушачите са в по-голям риск от усложнения

smoking2.jpg

ВНИМАНИЕ!

 • Активните пушачи не са кандидати за пластична хирургия
 • При пушачи рискът от потенциални усложнения е 10 пъти по-голям, отколкото при непушачи

Абсолютно задължително е пациентите да спрат цигарите (и всички никотинови продукти) 4 седмици преди операцията и да не пушат през целия период на възстановяване от 4 до 8 седмици след операцията. Това може да подобри резултатите и да намали риска от компликации.

Възможните рискове са:

 • забавено заздравяване на раните с повече отоци и синини
 • некроза (локална смърт) на кожатан (виж по-долу)
 • ранева инфекция
 • кървене с образуване на хематоми и кръвонасядане
 • по-дълъг от обикновено възстановителен период
 • по-дълъг от обикновено възстановителен период при временна увреда на лицевия нерв.
 • по-видими и разширени белези
 • по-тежък възстановителен период след продължителна обща анестезия
 • дълготрайността на постигнатия резултат е 2 пъти по-малък отколкото този при непушачи
Некроза на кожата 16 дни след операцията. (източник: https://doi.org/10.1016/j.fsc.2020.06.007)

Как протича консултацията

Бъдете готови да опишете много добре какво Ви притеснява в лицето и шията, включително и други, свързани области на лицето, тонуса на кожата, хлътвания или пълнота на лицето, бузите и шията. Бъдете конкретни какво точно искате да бъде променено. Прецизното определяне на проблемите и желаните резултати, са ключови в разбирането и постигането на добри резултати!

Медицинската Ви история ще бъде подробно дискутирана, както за миналите, така и за настоящи те заболявания. Ще бъде обсъден Вашият начин на живот и вредни навици. Цигарите и употребата на всякакви никотинови продукти вкл. електронни цигари, дъвки или лепенки сериозно вредят на процесите на зарастване на оперативните рани.

dr-voynov-examination

Cпециално внимание трябва да се обърне ако имате неконтролирано високо кръвно налягане или прием на лекарства и/или добавки, които може да разреждат кръвта. Може да се обобщи, че всички средства за намаляване на болката и високата температура без рецепта (с изключение на Парацетамол) са забранени 2 седмици преди и след операцията, включително аспирин, ибупрофен и други НСПВС. Трябва да се избягват добавки от всякакъв вид, включително рибено масло, масло от ленено семе, витамин Е, гинко билоба и жълт кантарион. Някои специфични хранителни режими, в които е включен джиджифил, чесън, полиненаситени мастни киселини, също трябва да бъдат обсъдени.

Лицето Ви ще бъде прегледано внимателно, за да се определят точните нужди, с оглед постигне на оптимални резултати. При желание лифтингът може да се комбинира с блефаропластика за корекция на клепачите, повдигане на веждите, корекция на брадичката или зоните на ушната мида, за постигане на балансиран резултат. Обмислете тези опции и се уверите, че те отговарят на Вашите персонални и естетични изисквания.

Преди операцията

Когато вземете информирано решение да се подложите на операция за повдигане (лифтинг) на долната част на лицето и шията, ще Ви бъде определена датата на операцията. Ваш ангажимент ще бъде да се свържите с д-р Войнов не по-късно от 2 седмици преди датата на операцията, за да получите последни насоки около постъпването в отделението и предоперативната подготовка.

В деня преди операцията ще Ви бъдат направени предоперативни изследвания, ЕКГ, консултация с кардиолог и анестезиолог, предоперативни снимки. Също така трябва да прочетете и подпишете формуляр за информирано съгласие за операцията. В този ден ще трябва да извършите и плащане на касата на сумата за Вашата операция.